Recept: Glutenfri, nötfri Raw Granola

[mp_row]

[mp_span col=”12″]

Min favoritfrukost just nu är smoothie bowl med granola. Det går till så att man gör en tjock smoothie, häller upp den i en skål och toppar med granola. Tänk filtallrik fast tusen gånger godare och bättre. Den smoothien jag gör nu består av frysta bananbitar (en liten banan), frysta spenattärningar (4-5 stycken), ett par msk kokosmjölk, en stor näve frysta blåbär, ärt/havreprotein (inte raw) och valfri mjölk till rätt konsistens. Smoothien ska vara så tjock det bara går.

IMG_6258

Sedan ska den då toppas med en granola. Granola för mig ska absolut inte vara som en torr müsli. En granola ska vara som en krispig hälsosam kaka som bryts i bitar, och ger en lyxig upplevelse. Den ska inte utgöra basen ur måltiden utan vara pricken över i:et. Gör med fördel en stor batch av granolan så räcker den längre (om man kan hålla sig till att enbart äta den på morgonen..) Här kommer mitt recept! Det kräver lite förberedelse, men det är värt det.

Raw Granola

Torra ingredienser
3 dl Blötlagt och torkat bovete (blötlägg över natten, skölj på morgonen och torka på låg temperatur i 8 timmar) Kan ersättas  eller delvis byta ut mot havregryn
0,5 dl pumpakärnor
0,5 linfrön
0,5 dl solroskärnor
1 dl kokosflakes
4 färska dadlar i små bitar
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk vanilj
En nypa salt

Blöta ingredienser
3 msk kokosolja
0,5 dl honung/agave/lönnsirap
3 msk vatten

Blanda ihop alla torra ingredienser i en stor skål. Rör ihop de blöta ingredienserna och häll över i den stora skålen. Gegga ihop allt. Bred ut på en plåt med bakplåtspapper, ca 0,5 cm tjockt. Torka på lägsta värme i ugnen med luckan lite på glänt i 10 timmar. (42 grader i torkugn)

IMG_6257

Förvara din granola i en glasburk.

[/mp_span]

[/mp_row]

3 May 2015 / 09:44