Nötfri choklad- och mangokaka!
I helgen höll jag en föreläsning om Raw Food på Blogger Boot Camp. Självklart bjöd jag lyssnarna på fika, och receptet efterfrågades. Jag valde att göra en nötfri kaka för att alla skulle kunna äta, och blanda två favoriter: Choklad och mango! Kruxet är dock att jag gjorde kakan på känn, utan att skriva ner receptet. Men receptet nedan är ganska ungefär hur jag gjorde, och fungerar som en bas. Så när ni gör receptet, provsmaka under tiden och tillsätt mer av något om du tycker att det behövs. Gå på din känsla 🙂
Chokladbotten
1 dl Solroskärnor
3 dl Kokosflingor
10 Färska dadlar
1 dl Kakao
1 tsk vaniljpulver
En nypa salt
Kör solroskärnor i en matberedare till ett mjöl. Tillsätt resten av ingredienserna och kör tills allt blandat ihop sig. Smaka av och tillsätt eventuellt mer kakao om du vill ha en rikare chokladsmak, eller dadlar om smeten inte håller ihop ordentligt. Degen ska hålla ihop när du kramar ihop den och smaka mycket choklad. När du är nöjd trycker du ut smeten jämt och kompakt i en fyrkantig form med löstagbar botten (eller en springform). Ställ i frysen.
Mangotopp
2 dl Torkad mango (blötlagd 30 min)
1 dl färsk eller tinad mango
1 dl Solroskärnor
3 dl Kokosflingor
0,75 dl Kokosolja
0,75 dl Agavesirap
Juice av en citron
1 tsk vaniljpulver
Choklad
0,75 dl Kokosolja
0,75 dl Kakao
0,75 dl Agavesirap/Honung
Kör solroskärnorna och kokosflingorna i matberedaren till ett mjöl. Tillsätt resten av ingredienserna och kör till en tjock och smet. Det gör inget om det är lite bitar av mangon kvar. Smaka av! Tillsätt eventuellt mer citron eller sötning beroende på vad du tycker är gott. Smeta ut ovanpå chokladlagret och ställ in i frysen. Efter en halvtimme tar du ut kakan ur frysen. Vispa ihop ingredienserna till chokladen, den ska smaka mörk choklad. Skär små bitar av kakan och ringla över chokladen. Håller en vecka i kylen eller en månad i frysen. Ät och njut!